skip to Main Content

Historik

Järvsö folkdanslag bildades 1920 och är därmed ett av de äldsta folkdanslagen i landet. Folkdanslaget har genom åren haft en bred verksamhet.

Landskapsleken 1965 var början till årliga hambotävlingar i landskapet, Hälsinge-Hambon, där tävlingen dansades mellan orterna Hårga, Bollnäs och Arbrå. Finalen utspelades alltid på Stenegård i Järvsö. Många av medlemmarna i Järvsö folkdanslag deltog i tävlingen och var även engagerade i arrangemanget. Kansliet hölls i många år hemma hos Lars och Anna-Greta Hansson, båda hedersmedlemmar i folkdanslaget och Lars tillika dansgeneral. I deras hem har många av oss tillbringat timmar med att skicka inbjudningar, klistra kuvert, sortera nummerlappar, räknat poäng mm.

Under denna tävlingsdag uppträdde ofta utländska danslag med sång och musik, vilket ledde till att Järvsö folkdanslag fick många nya vänner från olika länder. Som en följd av det genomfördes resor till bland annat Jugoslavien, Österrike, Rumänien, Italien, Frankrike, USA, Polen och våra nordiska grannländer. Resorna har skapat stor gemenskap och många av medlemmarna har varit med i folkdanslaget under en lång rad av år.

På 1980-talet köpte folkdanslaget den gamla skolan i Vik, Järvsö. Skolan var i behov av upprustning och lagets medlemmar snickrade, målade, tapetserade och fick en trevlig danslokal. Lokalen används fortfarande till dans och Järvsö spelmanslag har sina veckoträningar där. Viss uthyrning kan också förekomma.

Järvsö GTs folkdanslag 1920 inför en uppvisning på Kyrköns södra udde i Järvsö.
Back To Top